dinsdag 12 maart 2013

#11 Pavlova met (vers) fruit #Slank-1

Tja na 10 weken heerlijk bakken en het proeven van al het lekkers, wordt het nu tijd voor een extra projectje! 

Een 10-weken-slank-en-lekker-project !!!  

Soms eet je in plaats van iets "slechts" een magere variant, die er op t oog nog best hetzelfde uit ziet, maar die qua smaak echt nergens op lijkt. Dat willen we niet natuurlijk!!

Ik ben op zoek naar lekkere, verantwoorde en mooie baksels. Dingen die je best zou kunnen eten als je een beetje op de lijn let, maar ook als je dat niet doet! Dingen die wel smaakvol zijn en er nog gezellig uit zien ook! 


Bij deze pavlova, gebruik ik dus minder suiker en 
vervang een deel slagroom door griekse yoghurt! 

Ingrediënten


4 Eiwitten
80 gram poedersuiker
100 ml houdbare slagroom
100 ml griekse yoghurt 10% vet
1 tl vanille extract
1 el poedersuiker

Vers fruit
(of fruit uit blik)

Met de lente op komst en straks Pasen,
kun je de pavlova in de vorm van een ei maken
en bijvoorbeeld geel fruit gebruiken.
Eventueel een beetje kokosrasp er overheen strooien.



De Pavlova


Zorg ervoor dat je een vetvrije kom gebruik en dat de gardes van de mixer ook vetvrij zijn.
Wrijf ze eventueel in met een halve citroen. Splits dan de eieren, één voor één in een bakje, gooi dat bakje steeds leeg in de grote vetvrije kom. Als het dan een keer mis gaat met splitsen, hoef je niet al je eieren weg te gooien. Als je alle eiwitten in de kom hebt, voeg er dan een heel klein beetje citroensap bij. Mix de eiwitten goed stijf, zo stijf dat je de bak op z'n kop kunt houden.

Vervolgens voeg je de 80 gram gezeefde poedersuiker, beetje voor beetje toe aan de eiwitten en blijf mixen. Als je alles hebt toegevoegd en de eiwitten pieken als je de gardes eruit omhoog haalt en het mooi glanst is het klaar.

Verdeel het op een bakplaat met bakpapier, je kunt 1 grote ronde maken of meerdere kleinere vormpjes. Je kunt zelfs met een spuitzak figuren maken. Hoe groter de pavlova hoe langer hij moet bakken.

Bak de pavlova 60 min. op 150 ºC en laat hem daarna een uur in de oven staan om helemaal af te koelen. Deze pavlova zal lichtbruin worden. Wil je hem witter, dan zal hij langer moeten bakken op een lagere temperatuur. Bijvoorbeeld 90 min. (of langer) op 100 ºC. Een pavlova moet eigenlijk niet bakken maar drogen. Kleinere vormen, zoals op de foto (het waren er 6) heb ik al 90 min. gebakken op 120 ºC. Elke oven is anders, het blijft een beetje uitproberen.

Je kunt de pavlova zelf, heel goed een dag van te voren maken, dan hoef je hem op de dag zelf alleen nog even te decoreren!!


De yoghurt-room


Klop de 100 ml slagroom stijf en voeg daarna de 100 ml kwark, een theelepel vanille extract en een eetlepel poedersuiker toe. Mix op lage snelheid tot mooi romig geheel.

Garneer de pavlova met de room en het fruit. Strooi er eventueel een beetje gerapte kokos over.

Je kunt met een pavlova zoveel variëren, soorten vulling, soorten fruit. Normaal gesproken maak ik mijn pavlova's meestal met aardbeien.

Ideaal als toetje in de zomer, maar ook heerlijk als taart of bij een lekkere paasbrunch!

Weinig suiker, wel veel smaak! Dat is pas echt "lekker" genieten!!

1 opmerking: